Το ρωμαϊκό έργο σχεδιάζεται να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί για την άρδευση δημοτικών εκτάσεων στα 20 χιλιόμετρα της διαδρομής του από την ...
Το ρωμαϊκό έργο σχεδιάζεται να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί για την άρδευση δημοτικών εκτάσεων στα 20 χιλιόμετρα της διαδρομής του από την Πάρνηθα μέχρι το Κολωνάκι.
Άγνωστο στους περισσότερους Αθηναίους, το Αδριάνειο Υδραγωγείο συνεχίζει από τη ρωμαϊκή εποχή μέχρι σήμερα να μεταφέρει νερό από την Πεντέλη και την Πάρνηθα μέχρι το κέντρο της πόλης.
Αιώνες αφότου τέθηκε σε αχρηστία, το υδραγωγείο σχεδιάζεται τώρα να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί για την άρδευση δημοτικών εκτάσεων στα 20 χιλιόμετρα της διαδρομής του από την Πάρνηθα μέχρι το Κολωνάκι.
Η ΕΥΔΑΠ συνεργάζεται για το έργο με το υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Αττικής και τους ενδιαφερόμενους δήμους που θα αξιοποιούν το νερό και θα διαμορφώσουν χώρους ψυχαγωγίας και πολιτισμού.
Στήλοι υδατογέφυρας διασώζονται μέχρι σήμερα στη Νέα Ιωνία (Carole Raddato / CC BY-SA 2.0) |
Το Αδριάνειο Υδραγωγείο κατασκευάστηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό και αποπερατώθηκε από τον διάδοχό του, Πίο Αντωνίνο τον 2ο αιώνα μ.Χ.
Ερείπια του μνημειώδους έργου διακρίνονται σήμερα στη Νέα Ιωνία και το Νέο Ηράκλειο.
Σήμερα, πάνω από 800.000 κυβικά μέτρα νερού που περνούν από το υπόγειο τμήμα του υδραγωγείου απλά απορρίπτονται στη θάλασσα ως αναξιοποίητος πόρος.
Φρεάτιο του υδραγωγείου στον δήμο Ηρακλείου (Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0) |
Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη για το θέμα συμμετείχαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης και εκπρόσωποι των δήμων Αθήνας, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Φιλοθέης-Ψυχικού και Χαλανδρίου.
Στη συνάντηση αποφασίστηκε οι επενδύσεις για την αξιοποίηση του έργου να προταθούν για ένταξη στη νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027, προκειμένου να επωφεληθούν όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στην προσπάθεια, αλλά κυρίως οι δήμοι που βρίσκονται στην διαδρομή του υπόγειου υδραγωγείου από τις πηγές της Πάρνηθας έως το Κολωνάκι, όπου υπάρχει μια αρχαία λιθόκτιστη δεξαμενή χωρητικότητας 500 κυβικών μέτρων.
Πηγή: in.gr