Από την Tonina του Μεξικό. Φωτ.: Φ. Τούμπανος. |
Λένε ότι η εξοικείωση με τα διακοσμητικά σχέδια που χρησιμοποιούνται στα ελληνικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα κτήρια από την αρχαιότητα και έχει οδηγήσει στο όνομα "Palacio de las Grecas".
Υπάρχουν πολλές αξιόπιστες προτάσεις σχετικά με το τι σημαίνει το γιγαντιαίο σχέδιο και σε ποια κατεύθυνση πρέπει να το διαβάσετε.
Είναι πολύ πιθανόν το πρότυπο να κωδικοποιείται ώστε να διαβάζεται σε πολλές κατευθύνσεις για να δώσει πολλές έννοιες.
Τα πιο δημοφιλή συμπεράσματα είναι ότι το μοτίβο έχει 7 βήματα που αυξάνονται διαγώνια, όπως οι σκάλες ενός ναού, που θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει την 7κλιμακωτή ακρόπολη της Τονίνας, ενώ δύο τετράγωνα σπειροειδή μοτίβα παράγουν την χαρακτηριστική εικόνα μιας διχαλωτής γλώσσας φιδιού.
Συνδυάστε τα δύο αυτά σύμβολα μαζί και το μοτίβο θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι μας λέει ότι η Τονίνα είναι η θέση του Θεού του Φιδιού.
Η εικονογραφία εκτείνεται πέρα από αυτό το απλό συμπέρασμα, επειδή η φιδική γλώσσα είναι το προϊόν της κάθετης κατοπτρικής απεικόνισης ενός πιο κοινού μεσοαμερικανικού μοτίβου που διαθέτει μια τετράγωνη σπείρα που οδηγεί σε διαγώνια σκαλοπάτια.
Κτήριο με μαιάνδρους, στο Mitla του Μεξικό, ένα από τα πολλά της περιοχής, που και εδώ τα λένε Grecas... Φωτ.: Γ. Λεκάκης. |
Υ.Γ.: Άραγε Μεξικό = Μέση Χώρα;
Πράγματι είναι στην μέση της αμερικανικής ηπείρου...
Πράγματι είναι στην μέση της αμερικανικής ηπείρου...
---------
Φώτιος Τούμπανος